İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Bursa Tıp Fakültesi’nin kuruluşunu takiben Bursa Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın Cumhuriyet gazetesine verdiği ilanla "Mikrobiyoloji, Tropikal Hastalıklar ve Parazitoloji" kürsüsünde açık bulunan profesör kadrosu ilan edilmiş ve bu kadroya Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutan Bilimsel Yardımcısı Prof. Dr. Ö. Fethi Tezok’un 10.Eylül.1974 tarihinde atanmasıyla resmen faaliyete geçmiştir.

Başlangıçta, eski hastanenin kütüphanesi karşısındaki toplam 65 m2’lik 3 odada Mikrobiyoloji, Tropikal Hastalıklar ve Parazitoloji Kürsüsü olarak, Kasım 1974’de kürsüye katılan 2 asistan ile birlikte fiilen hizmete başlamıştır. Mart 1975’te Biol. Güher Göral’ın, Ekim 1975’de Uzm. Dr. Feridun Gökırmak’ın, Şubat 1976’da Prof. Dr. Salih Toppare’nin katılımıyla eğitim ve hastane hizmetlerini sürdüren Anabilim Dalı’nın adı 1976’da Mikrobiyoloji  ve Enfeksiyon Hastalıkları Kürsüsü olarak değiştirilmiş ve kürsüde yer darlığı yüzünden önceleri yalnızca mikrobiyoloji ve seroloji laboratuvar hizmetleri verilmiştir. 23.Şubat.1976’da bu kürsüye bağlı olarak Zootekni Uzmanı Vet. Hek. Ataman Güre yönetiminde Deney Hayvanları Araştırma Merkezi kurulmuş ve Ataman Güre’nin Doçent olmasıyla müstakil hüviyet kazanmıştır. 2.Şubat.1978’de Prof. Dr. Ö. Fethi Tezok’un vefatıyla boşalan profesör kadrosuna Temmuz 1978’de Prof. Dr. İ. Kaya Kılıçturgay atanmış ve fakültenin arka bahçesinde yapılan prefabrik binaya taşınan Mikrobiyoloji  ve Enfeksiyon Hastalıkları Kürsüsü 2.Şubat.1979 tarihinde 16 yataklı Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’ni de kapsayacak şekilde çalışmalarına başlamıştır. Şubat 1979’da Uzm. Dr. Okan Töre’nin katılımıyla 2 profesör, 1 doçent, 2 uzman ve 3 asistan kadrosuna sahip olan Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. Salih Toppare Aralık 1979’da vefat etmiştir. 1981 yılında Yüksek Öğretim Kanunu’nun kabulüyle Mikrobiyoloji Anabilim Dalı adını almış ve bünyesinde mevcut Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği faaliyetine devam etmiştir. Nisan 1981’de Uzm. Dr. Handan Ata’nın katılması ile uzman sayısı 3’e yükselmiş, Aralık 1981’de Prof. Dr. Kaya Kılıçturgay Sağlık Bakanı, Mayıs 1982’de Prof. Dr. Feridun Gökırmak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı olarak geçici görevle Anabilim Dalı’ndan ayrılmışlardır. 1983’de Sağlık Bakanlığı’nın önerisi üzerine Doç. Dr. Okan Töre’nin sorumluluğunda Kan Merkezi kurulmuş ve yeni binası yapılıncaya kadar 12 yıl süre ile Mikrobiyoloji  ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı içinde hizmet vermiştir.

sayfasındasınız...